Lundehøj

 maj 2021 Jættestuen er repareret og åbent for publikum igen

En anselig Jættestue med to kamre, hvilket er usædvanligt, og kun findes 25 steder i Danmark. Typen er dog almindelig i Limfjordsområdet.

Adgang sker fra Oddesundvej 211, en gård lidt nord for Heltborg. Her kan man parkere sit trafikmiddel, og for lidt betaling er det muligt at låne nøgle og stearinlys.

Højen ligger 36 meter over havet, og der er en storslået udsigt over Visby Bredning og Mors. Som noget særligt, der kun ses i ”Lundehøj”, er to helleristninger ved indgangen til bi kammeret. Ved lidt forsøg med lyset kan man være heldig at få øje på ristningerne.

”Lundehøj” blev opdaget i 1838 af to drenge, der var på vej til konfirmationsforberedelse i Visby. De skød genvej over markerne, kom derved for sent, og præsten var noget utilfreds, indtil han hørte om fundet. Man siger han afbrød forberedelsen og tog de kommende konfirmander med op til højen. Senere kontaktede han Nationalmuseet.

Hvorfor kalder man disse høje for Jættestuer, når det ikke er Jætter, der er begravet?

Tidligere mente man, at kun jætter kunne magte så voldsomt et byggeri. Det er da heller ikke til at forstå, hvordan man kunne stable disse meget store sten, som nemt kan have vejet op til 10 ton.

Lundehøj