Vilsund

Vilsund som det oftest skrives, er en landsby ved Vilsund, det smalle vand mellem Thy og Mors, som også benævnes Vildsund. Byens alder er ikke helt fastslået. i 1802 nævner en topograf kun en Wiil-Sunds Mølle, der i tørre somre led af vandmangel. Bynavnets oprindelse er årsag til mange diskussioner. En tidlig ”officiel” benævnelse findes dog, nemlig i ”Det Kongelige Videnskabelige Selskabs Kort” fra 1795, hvor benævnelsen er: ”Wiil Sund”, som kan føre til meget.

Nogen mener navnet er Vils Sund, fordi det løber langs kysten ved Vils, men hvorfor hedder den by Vils?

En mulig tolkning er, at Vils kunne komme af vilnæs med sammenhæng til Vilje, Glæde, Wela, Lykke og Rigdom, endda Overflod, hvilket ikke er særlig ubehageligt.

Vilsund by blev etableret sammen med færgefarten før 1900 og senere broen 1939. Broen har 5 buer og klap. Beliggenheden ved vandet og tilpas mellem Thisted og Nykøbing, giver mulighed for god søgning og handel til de mange forretninger. Der er gode busforbindelser til Thisted, Aalborg, Nykøbing, Viborg og Vejle.

Attraktiv er den meget smukke beliggenhed og stranden suppleret med havnen og Færgekroen (Hotel Vildsund Strand).

Links:

Noget særligt er Vilsund Børnehus. Måske Danmarks flotteste beliggende børnehus.

Historien begynder med en entreprenørs køb af jord til byggegrunde men bygger i stedet et stort hus til egen bolig, som familien så alligevel ikke ville bebo.

Der var behov for en børnehave, så Thisted Kommune købte huset, som nu dækker behovet for børn fra 0-6 år, der har et fint Institutionsliv.

Vilsund Marked er en stor begivenhed (Uge 30). Første gang i 1871 med tilladelse til afholdelse af ”Kgl. privilegeret Hestemarked” på stranden ved Vilsund.

Plads til små og større både. Dybgang indsejling 3 meter, i havn 2,5 meter. Større både kan lægge til kaj langs fjorden.

Ved havnens klubhus ”Paraplyen” findes kortopslag med information om byens aktiviteter.

Restaurant Cavallini på havnen med den flotteste udsigt.

Færgekroen på Øst Vilsund havn fastholder de gamle madtraditioner og har en vældig udsigt over Vils Sund.

Havnens omgivelser er fritliggende med omgivende natur, grønt område, badestrand og legeplads. Plads til overnatning for 4 autocampere.

Vilsund By