Fire nye stier ved Doverodde: Næsten 30 km vandreruter

Fjordbyernes Netværk indvier 28. august fire stier i og omkring Doverodde – første del af et stisystem ved navn Fjordstierne

DOVERODDE: – Vi har gået og gået. Og nogle af stierne er jo blevet ændret undervejs flere gange. Så vi har gået rigtig mange kilometer for at få lavet de her stier.

Det fortæller Jette Svensson, næstformand i Fjordbyernes Netværk, paraplyorganisation for en række landsbyer langs fjordkysten i det sydlige Thy, og medlem af den projektgruppe, som altså de sidste par år ofte er trukket i vandreskoene for at få realiseret et net af stier omkring Doverodde.

Nu er de fire stier, med en samlet længde på knap 30 kilometer, ved at være klar til at blive taget i brug af lokale og turister. Og klar til den officielle indvielse søndag 28. august.

Jette Svensson bor selv i Heltborg. Projektgruppen, der i øvrigt består af Birgitte Esmark fra Boddum, Trudy Vriend, Doverodde, og Karl Klausen fra Vilsund, har nu travlt med at få sat de sidste pæle og informationsstandere op langs ruterne.

Men inden da har gruppen forhandlet med lodsejere om linjeføringen af stierne. De fleste lodsejere har dog været velvillige.

– Og der er nogle af dem, som har slået græsset på stierne – og i hvert fald én lodsejer har sagt ja til også at blive ved med at gøre det, fortæller Jette Svensson.

En af stierne forbinder Doverodde med færgelejet ved Næssund, og det var denne rute, Jette Svensson først havde i tankerne, da hun engagerede sig i arbejdet.

– Jeg syntes, at det kunne være fedt, hvis der blev en mulighed for at gå eller cykle fra Næssundfærgen til Doverodde. Ikke mindst, når Statens Museum for Kunst åbner sin nye filial i Doverodde, fortæller hun.

Trampestier

Projektgruppen har dog måttet give køb på den oprindelige vision om, at stierne skulle kunne bruges af folk i kørestol og med barnevogn.

Det er i stedet blevet til trampestier, som meget af vejen heller ikke er gode at cykle på. Stien mellem Doverodde og Næssund går for en stor del langs kysten, men slår et smut ind i landet og følger Dover Møllervej på mindre strækning. Det er en meget lidt trafikeret vej, der i øvrigt i hele sin længde er markeret som en alternativ rute, sammen med et stykke af Næssundvej.

Også Boddum Bisgård-stien følger kysten en del af vejen, mens den længste af de fire stier går ad bl. a. eksisterende skovveje gennem Dover Plantage til oldtidshøjne ved Ydby.

Endelig er der lavet en 2,2 kilometer lang sti i Doverodde og sommerhusområdet ved byen.

Fjordbystierne

Men Fjordbynetværkets stiambitioner stopper ikke med disse fire stier. Under overskriften Fjordbystierne er der planlagt i alt seks stisystemer som, ud over Doverodde, skal have udgangspunkt i Ydby, Boddum, Heltborg, Villerslev og Skyum.

De nye stier omkring Doverodde er finansieret af bevillinger på i alt 186.000 kr. fra Nordea-fonden, Thisted Kommune, Friluftsrådet og Sparekassen Thy.

Morten Kyndby Holm

Fire nye stier ved Doverodde: Næsten 30 km vandreruter